prasino-tigani-art

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΗΓΑΝΙ είναι Εξουσιοδοτημένος Συλλέκτης Στερεάς Ελλάδας.
Αδειοδοτημένη εταιρεία με ευαισθησία στο Περιβάλλον και θέτοντας ως σκοπό τη συλλογή, επεξεργασία και διάθεση χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών για βιομηχανική χρήση.

Ποιοί είμαστε και τι υπηρετούμε;
Οι εποχές αλλάζουν και η τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου και του Περιβάλλοντος. Προστατεύοντας τη φύση που ζούμε και αναπνέουμε, προστατεύουμε τους εαυτούς μας. Βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας. Η επιστήμη προσφέρει λύσεις στον περιορισμό και ανακύκλωση περιττών χρησιμοποιημένων Λαδιών. Γιατί να μην ακολουθήσουμε τον δρόμο που θα μας βοηθήσει στην προστασία και βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου;
Η εταιρία μας δραστηριοποιείται με βάση τις παραπάνω ιδέες και έτσι συγκεντρώνοντας τα χρησιμοποιημένα βρώσιμα λάδια με απόλυτα νόμιμο, ασφαλή και περιβαλλοντολογικά σωστό τρόπο για βιομηχανική χρήση.

Τι σημαίνει Βιομηχανική χρήση;
Τα λάδια μετά από κάποια χρήση βγαίνουν ακατάλληλα για το νοικοκυριό. Οι περισσότεροι από εμάς τα πετούσαμε στην αποχέτευση, κάτι που απαγορεύεται σύμφωνα με τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών που έχει ο Δήμος. Το περιβάλλον δεχόταν καθημερινά τόνους χρησιμοποιημένων λαδιών χωρίς να μπορεί να τα απορροφήσει.
Η τεχνολογία «εκμεταλλεύεται» πια τα λάδια αυτά για ενεργειακές και λιπαντικές ανάγκες. Το βιοντίζελ (πετρέλαιο βιολογικής προέλευσης)  που όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει είναι αποτέλεσμα της ιδέας εκμετάλλευσης των χρησιμοποιημένων λαδιών. Το βιοντίζελ είναι φιλικό στο περιβάλλον, πολύ περισσότερο από άλλους ενεργειακούς πόρους που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία (2003/30/ΕC), το Βιοντίζελ αποτελεί στόχος για την προσπάθεια της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης, αλλά και της μείωσης των εκπομπών CO2. Οι εκπομπές ρύπων του βιοντίζελ είναι 40-50% χαμηλότερες από αυτές του ντίζελ με εξαίρεση τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου.
Το βιοντίζελ ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των ανανεώσιμων καυσίμων και είναι το πλέον γνωστό και διαδεδομένο από τα βιοκαύσιμα. Η συνήθης χρήση του είναι ως καύσιμο σε ντιζελοκινητήρες και τούτο διότι η χημική του σύσταση είναι παραπλήσια με αυτή του ορυκτού ντίζελ, δηλαδή του πετρελαίου κίνησης που προέρχεται από την διύλιση του αργού πετρελαίου.

Η καύση του σε κινητήρες οχημάτων υποκαθιστά το πετρέλαιο κίνησης στις μεταφορές, με ευεργετικές για τους κινητήρες, την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον επιδράσεις. Θεωρείται το καθαρότερο καύσιμο μετά το αέριο, λόγω των μειωμένων ρύπων που εκλύονται με την καύση του.

Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα;

Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι; Ίσως ναι, αλλά πάντα είναι καλό να θυμίζουμε τέτοιου είδους πληροφορίες. Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να συμβεί στην κουζίνα μας. Γιατί το κάνουμε; Γιατί πολύ απλά αυτή η συνήθεια αποτέλεσε μέρος της καθημερινότητας για γενιές και δεν μπόρεσε κανείς να μας πει το σωστό τρόπο. Γι’ αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το δώσουμε στην εταίρεία ανακύκλωσης.

Και αυτό, γιατί ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια !!!

Ποιο λάδι ανακυκλώνεται

Μπορούμε να ανακυκλώσουμε οποιοδήποτε λάδι χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για το μαγείρεμα και το τηγάνισμα, όπως σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο), ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο κτλ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα μηχανέλαια (ορυκτά λιπαντικά) ανακυκλώνονται με διαφορετική διαδικασία και δεν πρέπει να αναμιγνύονται με τα λάδια φυτικής προέλευσης.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε

Τα συγκεκριμένα απόβλητα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον. Η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους στο σύστημα αποχέτευσης έχει ως αποτέλεσμα να φράζουν οι σωληνώσεις πάνω στις οποίες επικολλούνται σιγά-σιγά. Η ΔΕΥΑΛ ξοδεύει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προκειμένου να καθαρίζει κάθε χρόνο τις αποχετεύσεις. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν πρέπει να αποφεύγουμε να πετάμε το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι στο νεροχύτη. Το να το βάλουμε σε μπουκάλι και να το πετάξουμε στα σκουπίδια, δεν αποτελεί εξίσου λύση. Όταν πετάμε το λάδι στα κοινά απορρίμματα μέσα σε μπουκαλάκια, οδηγείται στις χωματερές. Έτσι βοηθάει στις αναφλέξεις και τροφοδοτεί τις φωτιές που ανάβουν σε αυτές. Επίσης αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα στραγγίσματα και καταλήγει στους υπόγειους υδροφορείς.

Τι χρειάζεται να κάνετε;
Εσείς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να μαζεύετε το χρησιμοποιημένο Λάδι, στους ειδικούς χώρους που το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΗΓΑΝΙ θα σας προμηθεύσει και εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες μας θα περνούν από το χώρο σας για να παίρνουν το λάδι. Εσείς με αυτό τον τρόπο συνδράμετε στην προστασία του Περιβάλλοντος και του βιοτικού μας επιπέδου αλλά εξοικονομείτε και διάφορα είδη οικιακής χρήσης που η εταιρία μας σας προσφέρει δωρεάν.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΗΓΑΝΙ
Εξουσιοδοτημένος Συλλέκτης Στερεάς Ελλάδας
Οθωνος 16, Λαμία Τηλ 2231046655 (Υπεύθυνος Σταυρογιάννης Σ. Χημικός Μηχ/κος Ε.Μ.Π)